Samsa Musikteater grundades i februari 2016 i syftet att producera nyskriven musikteater i kammarformat. Kännemärket för föreningens produktioner har kommit att bli en musikteater som nyttjar många av musikalgenrens folkliga och brett tillgängliga aspekter, men tillämpar dessa för att berätta genremässigt otypiska och djärva historier. Med sina originalverk har Samsa tacklat ämnen som utanförskap, missbruk, oförmågan att älska sitt barn, och kollapsande samhällsnarrativ. Föreningen har en normkreativ ingång i skapandet av sina föreställningar och är särskilt måna om en jämställd rollfördelning.

Samsas produktioner har så här långt involverat ett fyrtiotal skådespelare, sångare, musiker och scenkonstarbetare. 2016 hade gruppens första föreställning Förvandlingen – Musikalen premiär – en fri bearbetning av Kafkas kortroman med samma namn. Våren 2017 spelades musiken från föreställningen in och släpptes i början av hösten som studioalbum. Under hösten 2018 producerades Dödens körkarl, en fri bearbetning av Selma Lagerlöfs Körkarlen

I februari-mars 2020 spelades gruppens första originalberättelse Smitning – en samhällskritisk musikal. En liveinspelning av musiken släpptes på Spotify sommaren 2020.

Samsa vill vara delaktiga i att bredda utbudet av och stärka den kreativa plattformen för ny musikteater i Sverige. Under våren 2020 samarrangerade gruppen Musikalmånad på Bastionen tillsammans med Teaterhuset Bastionen och en rad andra musikteateraktörer.

Är du intresserad av att medverka i en kommande produktion? Kontakta oss gärna då!