Om Samsa

Samsa Musikteater grundades i februari 2016 i syftet att producera nyskriven musikteater i kammarformat. I centrum för våra föreställningar står den dramatiska sången, vilken vi vill utforska till sin fulla potential, såväl form- som innehållsmässigt. Det har lett till genretypiska musikaler med djärv och atypisk tematik, sångkomedier med kollapsande dramaturgi, en sångcykel från framtiden och ett relationsdrama dikterat av en elektronisk indiepop-sjungande inbyggd skohylla. Vi har en normkreativ ingång i skapandet av våra originalverk och är måna om en jämlik rollfördelning.

Samsas produktioner har så här långt involverat ett fyrtiotal skådespelare, sångare, musiker och scenkonstarbetare. 2016 hade gruppens första föreställning Förvandlingen – Musikalen premiär – en fri bearbetning av Kafkas kortroman med samma namn. Våren 2017 spelades musiken från föreställningen in och släpptes i början av hösten som studioalbum. Under hösten 2018 producerades Dödens körkarl, en fri bearbetning av Selma Lagerlöfs Körkarlen. Musiken spelades in i studio 2022.

I februari-mars 2020 spelades vår första originalberättelse Smitning – en samhällskritisk musikal. En liveinspelning av musiken släpptes på Spotify sommaren 2020.

Samsa vill vara delaktiga i att bredda utbudet av och stärka den kreativa plattformen för ny musikteater i Sverige. Under våren 2020 samarrangerade vi Musikalmånad på Bastionen tillsammans med Teaterhuset Bastionen och en rad andra musikteateraktörer.

2021 spelades Människor som fanns, en kvasidystopisk sångcykel från framtiden skriven för sopran, baryton och piano. Vår senaste urpremiär gavs våren 2023 i form av relationsdramat Inbyggd skohylla, ett samarbete med Absurdum Temporary Art.

Är du intresserad av att medverka i en kommande produktion? Kontakta oss gärna då!

Konstnärliga ledare är Jakob Aspenström och Oliver Lindman.

Tillgänglighet

Vi har haft alla våra premiärer på Bastionen i Malmö, som är en tillgänglighetsanpassad scen med rullstolsplatser, hörslinga, och HWC-toalett i foajén. Mer info finns på Bastionens sida på Scenrum.nu.

Vi är måna om att alla ska kunna ta del av våra föreställningar. Spelar vi på andra spelplatser informerar vi om tillgängligheten i anslutning till dessa tillfällen.