Inbyggd skohylla (2023)

Skor skor skor skor, i knähöjd och hatthöjd, här får en skor i huvudet så fort en går in genom dörren. I relationsdramat Inbyggd skohylla möter vi Mika och December. Och deras sprillans nya inbyggda skohylla.

Inbyggd skohylla var ett samarbete mellan Samsa och Absurdum Temporary Art. Föreställningen spelades 21-29 april 2023 på Bastionen i Malmö.

Mika har köpt och installerat en inbyggd skohylla som en glad överraskning till sin partner December som hatar att snubbla över alla miljoner skor i hallen.

“Man kan integrera en skohylla väldigt tjusigt i det övriga möblemanget!”

MEN. December blir inte glatt överraskad…

“En inbyggd skohylla är slutgiltigt.”

December har kontraktofobi. Men Mika vill ju bara göra deras hem trivsamt och praktiskt. Varför kan December inte bara säga att den Inbyggda Skohyllan är fin?

Samtidigt sjunger Skohyllan ut sin lycka över att finnas och är otålig att bli FYLLD, här ska det inte finnas några tomma hyllplan inte.

Inbyggd skohylla är en föreställning om livsstil, rimlig och orimlig konsumtion, livsdramaturgi och en smula framtidsångest. I centrum står den inbyggda skohyllan, alldeles nyinköpt och nyinstallerad. Kring den pågår en sammandrabbning mellan två människor om vad som betyder något här i livet. Ingen visste att den inbyggda skohyllan kunde väcka så mycket känslor. Ingen visste heller att den har sin alldeles egna vilja, som den gärna kommunicerar genom drömsk elektronika med minnesljud från både tallskog och snickeriverkstad.

Över det hela glittrar ett lager av insamlade citat från verkliga livet om relationer och konsumtion.

“Först tänkte jag att jag inte skulle gifta mig med min make för det är det man “borde göra””

“Jag är inte särskilt villig att offra min bekvämlighet alls, tyvärr.”

”I was sad, but then I bought something online. I feel better now.”

“I relationer är jag typen som bestämmer mig … och jag ser dem som ett form av avtal.”

”Med för stora möjligheter att konstant kunna konsumera nytt kan hemmet också bli mer kallt och opersonligt, inget behöves någonsin landa eller få en historia innan det slängs eller byts ut.”

“Kärlek är ju en väldigt fin och bra anledning att vilja flytta ihop men … det finns ju också en risk att man gör avkall på sig själv för att få den andra personen att må bra”

”Ska jag ha det jättekallt hemma, eller aldrig köpa nya saker till mitt hem? Kommer det hjälpa eller är det för sent? Kommer jag vara den enda?”

MEDVERKANDE
❧ Dramatiker: Oliver Lindman
❧ På scen: Miriam Goldkuhl, Mathilda Becker och den Inbyggda skohyllan
❧ Regi: Lisa Mårtensson
❧ Kompositör: Lotta Fahlén
❧ Scenografi och ljusdesign: Amanda Lebert
❧ Grafik och illustration: Molly Byström
❧ Skohyllans snickare: Dekorfabriken

Inbyggd skohylla gavs med stöd från Kulturrådet, Dramatikerrådet och Längmanska kulturfonden.