Dödens körkarl (2018)

Samsa Musikteaters andra helkvällsmusikal Dödens körkarl spelades mellan den 7 och 15 december 2018. Den spelades in i studio under 2021-22 och finns att lyssna till HÄR.

Se också det digitala programbladet!Det är nyårsnatt. Den försupna och sadistiska Dina Holm härjar fritt med sin förstörelselusta, då hon plötsligt råkar ut för en olycka och såras dödligt. Innan hon vet ordet av står hon öga mot öga med Dödens körkarl, som ålägger Dina den dystra uppgiften att överta hans ämbete under kommande år. Dina har inga som helst planer på att bli körkarl åt Döden, men att undfly sitt öde visar sig svårt, och hon tvingas snart till en smärtsam uppgörelse med sitt förflutna.

Selma Lagerlöf kallade Körkarlen sin egen version av Dickens julsaga. Denna tragiska historia om självuppoffring, livsvilja och förgänglighet är förlaga till den hyllade stumfilmen från 1921 med samma namn, vilken ingen mindre än Ingmar Bergman höll som favoritfilm. Dödens körkarl är musikalversionen av berättelsen, med handlingen fritt tolkad och anpassad för en tid som liknar vår egen.

Efter Förvandlingen – Musikalen fortsätter Samsa ta icke-typiska förlagor till musikalscenen. Dödens körkarl skildrar alkoholism, dödliga sjukdomar och ett trasigt moderskap genom minnesvärda sångnummer, och med mycket värme!

På scen:

Dina Holm: Cornelia Moe
Körkarlen: Ola Heinpalu
Edit: Isabelle Nordehammar
Natanael: Johannes Rückert Becker
Maria / ensemble: Elisabet Ahlqvist
Gamla damen / ensemble: Annie Dahlin
Meja / ensemble: Maria Johansson
Mio / ensemble: Lasse Buhl
Leonie: Minna Ehn Öberg / Rut Silverbris

I orkestern:

Keyboard 1: Jakob Aspenström
Keyboard 2: Elias Fredriksson
Gitarrer: Aaron Lindström
Elbas: Isa Savbrant
Trummor & slagverk: Gustav Landgren

Produktionsteam:

Regissör/Koreograf: Lisa Mårtensson
Producent/Regiassistent: Oliver Lindman
Musikaliskt ansvarig/Arrangör: Jakob Aspenström
Dramaturg: Sofia von Schmalensee
Scenograf: Vera Ceginskas Lindström
Kostymör: Sunna Waldemarson
Smink: Ida-Maria Hansen, Miranda Lann & Linnea Almqvist
Ljud: Hjalmar Almgren
Ljus: Erika Andersson & Viktor Nybom
PR/Formgivning: Emilie Aspenström, Vera Lindman

Musik, manus och sångtexter: Jakob Aspenström, Oliver Lindman

Föreställningen gavs i samarbete med Folkuniversitetet.


Press och media:

“Det har lyckats (Samsa Musikteater) att skapa en dramatisk, välkomponerad version som både ligger Lagerlöfs original nära och gör något nytt. Historien är transponerad till samtiden på ett sätt som ger den gamla berättelsen aktualitet.”

(Ur recension i Sydsvenskan, 8/12 – 18. Läs hela recensionen här.)

“Förutom att vara drabbande, är manus och musik även slående välsynkroniserade. Replikerna glider sömlöst in i varandra, där meningsfragment från halvt uttalade viljor vävs in i gemensamma melodier för att integrera karaktärernas konflikter i själva meningsstrukturen. Vips är vi hjälplöst insyltade i ett gripande narrativ som lämnar en emotionellt mörbultad, full av tankar och medkännande.”

(Ur recension i Fria Tidningen, 9/12 – 18. Läs hela recensionen här.)

Här följer låtexempel och videoklipp från första produktionen av Dödens körkarl: