Om Samsa

Samsa Musikteater bildades i Malmö i början av 2016 med syftet att skapa och producera ny musikteater i kammarformat. Samsa lägger i sina produktioner en tonvikt vid berättelse snarare än spektakel, och jobbar med utmanande källmateriel och, för genren, otypisk tematik. Några av föreningens mål är som följer:

  • Arbeta med för musikalgenren djärva teman.
  • Hitta nya, spännande sätt att använda den dramatiska sången.
  • Arbeta normkreativt.
  • Rollfördela jämlikt.

Samsas produktioner har så här långt involverat ett fyrtiotal skådespelare, sångare, musiker och scenkonstarbetare. 2016 hade gruppens första föreställning Förvandlingen – Musikalen premiär – en fri bearbetning av Kafkas kortroman med samma namn. Våren 2017 spelades musiken från föreställningen in och släpptes i början av hösten som studioalbum. Under hösten 2018 producerades Dödens körkarl, en fri bearbetning av Selma Lagerlöfs Körkarlen

I februari-mars 2020 spelades gruppens första originalberättelse Smitning – en samhällskritisk musikal. En liveinspelning av musiken släpptes på Spotify sommaren 2020.

Samsa vill vara delaktiga i att bredda utbudet av och stärka den kreativa plattformen för ny musikteater i Sverige. Under våren 2020 samarrangerade gruppen Musikalmånad på Bastionen tillsammans med Teaterhuset Bastionen och en rad andra musikteateraktörer.

Är du intresserad av att medverka i en kommande produktion? Kontakta oss gärna då!